Har aldrig i mitt liv klarat av att göra en regelrätt Årsbästalista så tänker inte ens försöka men blir åtminstone en blandad kompott av nått slag. Ändå ett framsteg och mer text än vad jag nånsin brukar befatta mig med. Mer text = inte nödvändigtvis en bra sak men det går att skita i och hoppa direkt till den faktiska musiken (länkar till listorna på youtube & spotify nedanför). Skrivfel & dylikt är egalt.

Det finns så ofantligt mycket svinbra i extrem metal och har långa långa spellistor snurrandes mest hela dagarna men letar sällan aktivt efter något nytt. Följer mina bästa band  men annars allt annat som kommer i min väg och sticker ut känns som en liten trevlig present :D

UPPHITTAT  (inte nödvändigtvis nya släpp i -22)
Några större fynd för 2022 (dvs nytt för mig som jag varken sett eller lyssnat på innan) som kommer nog att hänga med framöver också: SVARTKONST live på Black Mass Gbg var en knockout. Aldrig hört ett spår innan men nu har jag kört plattorna massor med gånger och inte ens börjat tröttna ännu. SLAGMAUR och OSCULUM INFAME i Finland samma sak. Hade inga som helst förväntningar men båda var lite oväntat udda på olika sätt och absolut bra! Den senare har kanske störst impact live men plattorna är inte så pinkiga heller.
Bara SLAGMAUR som släppt nånting det gångna året men SVARTKONST ska åtminstone ha en ny platta klar i 2023. Den ser jag framemot!
Annars så har “hittat” najsa grejer som inte nödvändigtvis har några nya släpp. Black Metal Promotion & B.L. Metal Podcast  har varit bra att ha. Resten har bara dykt upp av en slump.
Ett par riktigt bra undervattensvarta som dykt upp är LHAÄD från Belgien “Below” släpptes dec -21 och VAMPYROTEUTHIS INFERNALIS (omöjligt att hitta nån info. Inte ens ursprungsland) som släpptes  -22 på kassett i 50 ex. Finns dock på tuben & bandcamp. Den senare hittade jag under en DARKSPACE/PAYSAGE d`HIVER (alltid strikt 1a demon på ds) period nån gång på senhösten (PdH samma tid varje år! Det är sen gammalt) och den har vissa Darkspaciska (?) drag. Så automatiskt till spellistan. Lika med Finska HEXEREI som släppte sin första (och senaste)  platta (våren?) -21 men JAG hörde dom först nyligen så det är det som räknas!:)
Har börjat lyssna på HATE FOREST från Ukraina (B.L. made me do it). Gillar men inte för insatt ännu. Senast släpp: “Innermost” i december men har tills vidare mest lyssnat lite bakåt i katalogen för att komma ikapp och fatta grejen.

BÄST / INTRESSANTAST FRÅN 2022
Samlade även ihop det som fanns på Spotify (vissa fattas) till en lista så lyssnade en vända till. No regrets så inget ändrat. ALLT finns på Tuben så där har jag dom bästa listorna i allmänhet. Varierande ljudkvalité, men mitt Spotify abonnemang har inte konstant det bästa ljudet heller.  Det jag lyssnar mest på vinner  ändå oavsett.

Har inte hunnit hålla koll på så himla mycket av det som släppts just under -22 så säkert missat en hel del men några speciellt bra i absolut ingen ordning:
Bästa bandet från Island både på platta och live MISÞYRMINGMeð Hamri” (dec). Låter skitbra men ännu inte där “Algleymi” är för mig. SLAGMAUR singeln “Ritual Dogs” (feb) med skitnajs BURZUM driv. Vissa ser det som en negativ sak? Käften!. ULTRA SILVAM “The Sanctity of Death” (feb), ARCHGOAT släppte 4 låtar på “All Christianity Ends” DJEVEL ute med en ny platta igen, “Naa skrider natten sort“, GRÁ en singel “Flame of Haephestus” (helt album kommer den 13 januari -23) det blev även en till musikvideo från kommande plattan men räknar inte med den här just nu, SATANIC WARMASTER bjöd på förhandslyssning  på Steelfest i maj och “Aamongandr” släpptes nu i december. MIDNIGHT snålar inte med släpp så det blev nytt nu senast i mars. Däremot har jag bara lyckats se ett livegig EN gång. För 6-7 år sen på PSOA! Skandal ju! Satbra liveband! Inget kommer nånsin att slå “Unholy and Rotten” men bra platta.
ACHERONTAS (som bytte namn till  helgrekiska  ΑΧΈΡΟΝΤΑΣ för ett drygt år sen) släppte en hel hög (3 st) men fastnade för “Malocchio ​-​ The Seven Tongues of Δαημων“. GRAVELAND & COMMANDER AGARES, båda med grymma spelningar på Steelfest släppte en split “Awakening of the Storms” (maj) i samma veva under festivalhelgen.  Inte ens riktigt vad jag brukar fastna för men denna gillar jag som fan. ENCRYPTMENT menar seriös bisness med debutplattan “Dödens födsel” (nov).  Dom har redan ryktet som galet bra liveband (har bara sett dom en gång på Coppan (guldiga F.Svensson eran) men dom var briljanta redan då, så hoppas en lysande -23 för dom! Rens!! OFERMOD släppte en EP/Mini LP  “Ofermodian Litanies” (nov?). Lite gammalt, lite nytt och Mika har plockat med bra folk. Låter svinbra.  DARVAZA med en galet bra platta igen “Ascending Into Perdition“. Långa magnifika låtar, grymt bra band i almänhet och Wraath är en av dom bästa vokalisterna jag vet!
Den tidigare nämnda VAMPYROTEUTHIS INFERNALIS som jag har gillat som fan sen jag hörde den första gången. Beställde kassetten och återstår att se ifall den hittar hit. Bandcamp har haft lustiga saker för sig sistone och har ingen aning om från vilken världsdel den ska skickas ifrån. En koppling till Trancendance i Frankrike finns dock.
HILD (Broddesson = allt) debuten “Valfreiya” (mäktigast omslagsporträtt av Walter Nattmärr som även gjorde design & layout) Låter som rejält med stryk en halvtimme.  NORDJEVELGnavhòl” (sept). Aldrig riktigt lyssnat på dom men får väl börja för det här är BRA. LORD BELIALRapture” är första (hela) sen 2008 och riktigt bra. MEFISTO  som jag av och till småmyst sen dom tog upp bandet igen, släppte “Phosphorus” i somras. Trivs bra med den. En hel del släpp med dom stora banden i metal i år men det mesta där är inte av intresse, men WATAIN har släppt “The Agony & Ecstasy of Watain”  Glädjande ilsken och riktigt riktigt bra. Finfint inhopp av Farida.  BELPHEGOR The Devils” (juli).  Ett av världens bästa liveband släpper nytt och då lyssnar man och ser framemot en ny spelning snarast möjligt! Bra skit.  AUTOPSY  Morbidity Triumphant” (sept). Blir glad av hela plattan. Låter så himla mycket…AUTOPSY:D  Som sig bör.
Väldigt lite döds lyssnat senaste året i högsta allmänhet. Brukar va lite mer av varje men får väl se hur -23 artar sig. Vet om ett år.

SPELLISTOR PÅ TUBEN & SPOTIFY:

UTANFÖR TÄVLAN FAST ÄNDÅ 2022.TYP.
VINTERLAND  släppte en nyutgåva av den 100 år gamla (nja…-96) “Welcome  My Last Chapter“. Remastrad och bla i fint lila vinyl. Annars i dom vanligaste formaten inkl kassett! Omedelbar suxee, topplistor & hela baletten. Ett av årets roligaste och fortfarande hur bra som helst!!