En hel del bra skit som jag sett och hört under året. Massor med highlights och superbra gigs egentligen, men begränsar till några viktigaste.

STEELFEST i Maj utan tvekan det bästa på evigheter och inte alls pga att det var den första Open Air på länge så nästan lite väl mycket dravel om den längre ner. Annars så kommer jag på den ena briljanta grejen efter den andra så får verkligen anstränga mig för att inte ta upp för mycket saker. HELA LISTAN PÅ GIGS 2022 FINNS HÄR (Samlade bilder.)

SVARTKONST

Februari: Eftersom det blev en idiotpanikbreak  för alla gigs dec – feb så blev bussturen via Malmö–Karlstad–Linköping–Stockholm–Göteborg med ROME & FORNDOM det första man gjorde i 2022 med start den 9 Februari. Bra folk, bra spelningar varje kväll och lärde mig att verkligen uppskatta FORNDOM. Fantastiskt bra med känsla och själ varje kväll oavsett konstellation (Ludvig med en eller två trumslagare eller helt solo). ROME (Jerome Reuter) är en gammal favorit som också kör live i olika tappningar beroende på. Hela bandet med på denna tur.
Mars: DJEVEL på Hus 7!! Äntligen en chans att se dom live och inte besviken på nån punkt. Galet bra!
April: BLACK MASS GBG var jävligt najs trots att jag sett dom flesta banden live rätt nyligen. Det jag INTE kände till sen innan och som har blivit ett av favoritbanden var SVARTKONST som jag hörde för första gången på Brewhouse. Och alltid trevligt att besöka Götlaborg. På festen köpte jag helt otippat lite bling av Huggorm Jewellery. Fantastiskt snygga grejer i stål så måste tas upp i Best Of -22. THYRFING gjorde en grym eld & lågor spelning som sista band på festen och GRÁ sviker aldrig! Kanonspelning! Och på tal om Andreas Heljarmadr så gjorde DARK FUNERAL en riktigt tjusig releasegig på Fållan.
Maj: Då var ju STEELFEST, men även URGEHAL på Slaktis med en spelning till minne av Trond Bråthen/Trondr Nefas som dog för 10 år sen.

Bröderna Rytkönen. LRH & Spellgoth.


STEELFEST var GULD från början till slut med bara bra gigs och kontroverserna klättrandes på varann i 4 dar. Så den har nog hållit sig som det bästa jag gjort under året!!! Går inte att rangordna men dom man minns specifikt av olika anledningar är SLAGMAUR som jag aldrig ens lyssnat på tidigare. Superbra skum gig och efter jag kom hem har jag lyssnat igenom hela katalogen flera gånger om. Ett release gjorde dom också i 2022, singeln “Ritual Dogs”. Catchy och lite Burzumig.
Franska OSCULUM INFAME sist på utescenen på lördagkvällen. Bra band, bra spelning och vokalisten var seriöst creepy. Också nånting jag plockade upp efter hemkomsten. Mest spelat “Axis Of Blood” från 2015. Inga releaser efter den. Beställde tom en tröja på nätet! Allt i merchen på festivalen var satstort:/ Bland dom främsta skandalbanden, givetvis GRAVELAND som var ett nöje att se live och som hade gjort en split (“Awakening of the Storms”) med Finska COMMANDER AGARES (Festivalgeneralen J. Laine själv som vokalist). Spliten släpptes dan efter giget och fanns att köpa i festivalmerchen.
A.M.S.G.  som visade sig vara  SEIGNEUR VOLAND (!). INQUISITION allra sist på lördan (inomhus) med hutlöst bra setlist. Förövrigt så började andra dagen med en riktigt najs halvtimme med BURZUM tributbandet IMPENETRABLE DARKNESS.  Flera av banden jag länge velat se live fanns där, tex AKITSA, SATANIC WARMASTER (som även spelade hela kommande plattan “Aamongandr” på grisfesten nån av dagarna), ACHERONTAS, SARGEIST, SARKRISTA och MORTUARY DRAPE.  Sista (4e) dagen var en oerhört trött söndag, bortfall av folk  men spelningarna var inte att klaga på. Lite annorlunda lineup med HELLBOOZER UNION som första band. Inte en gnutta elak Black Metal utan riktigt tjosan med grymt bra musiker:))   ALFAHANNE & VALKYRJA var lysande och som sig bör på bättre events, så avslutade TAAKE kalaset för detta år.
Jusstde!! AZAZEL spelade som första band första dagen! Och med den äran faktiskt. Alla blev kvar på scenen och spelningen var faktiskt bra!
Förhoppningsvis åker jag tillbaks i 2023! Ser redan bra ut med bandlistan. Jani Laine till President!!

WATAIN

Sommaren: Gjorde absolut nada i gigväg när precis ALLA verkade rejva runt på allehanda Europeiska festivaler. Prio andra saker.
September: Hela MACKEN fredan den 16 på Fållan! Guld alltihop!! Om man nu tvunget ska plocka ut nåt så var nog NIFELHEIM det mest minnesvärda. Full pott på alla punkter. Men inte ett lamt gig denna dag!
Oktober: Trots att jag inte ens kände till värst många band på GLOOMY DAYS så blev det två dagar med fantastiskt bra spelningar. Extraspecial Hedersomnämnande till SWITCHBLADE Med Per W. på bas och SVARTKONST-Rickard som vokalist. Nån dag senare landade Chariots of Fire turnén på Fållan. WATAINs kväll helt klart och nog det bästa för oktober! Det blev hett som i helvetet uppe på balkongen under giget så husfolket kom mellan varven och serverade muggar med isvatten. Nån svimmade och till slut kom vakterna och jagade bort alla därifrån för det var inte längre bra för folkhälsan att hänga kvar :D Missade lite i slutet pga allt ståhej. Nevertheless…superkväll!
I slutet av månaden kom även länge älskade & saknade GAAHL´S WYRD till Sthlm:)))
November: CRAFT (Extrabonus: ett litet tårtkalas by Michaela som fyllde år!) & SVARTKONST den 10e och MGLA den 18e. På den senare träffade ytterligare en av Highlightsen: Darksides trumtech Rafał som var ingen mindre än killen bakom Drummers From Hell! Märkligt men så jävla coolt! IN SLAUGHTER NATIVES och ORE med INA “ATTERA NOX” (Ina var fantastisk!) på Cold Meat Industries 35 års kalas.
December: Årets sista av dom bästa blev CRAFT i Göteborg. Black Mass blev flyttad till våren med rätt intakt line up men utan CRAFT. Så den smidiga lösningen blev att dom spelade på Sticky ett av festivaldatumen (med MORDBRAND) och festivalbiljetten gällde. Bra drag av Aeternum & 333.